Tuesday, December 1, 2015

PJJ/PLK LIFE : PART-TIME STUDENT FULL TIME WORKER

Q&A : Time management


Macam mana nak manage masa sebagai part-time student. Full-time worker.

Nak buat PJJ ni bukan suka-suka. Daftar masuk. Pergi kelas. Balik kelas. Maksud pergi kelas balik kelas is, kau masuk je kelas dengar lect bebel-bebel kat depan. Pastu balik. Maksud kedua, kau pergi kelas, attend conversation with ur group asg, attend activity kelas etc etc.  ramai yang salah anggap, PJJ ni is like pergi kelas hujung minggu jek. Lepastu balik ah. Sampai masa seat final exam. No ya. Pjj di uitm terutama sekali. Sama je macam pelajar full time. Still juga ade group asg, individu asg, group presentation, aktiviti kelas etc . Memula dulu pon aku macam hekeleh part time pon ade eek buat group-group asg la presentation lah. Plz la nyampah. Tu aku dulu lah. Sebab aku rasa aku takde masa nak jumpa kawan-kawan segroup nak discuss pasal asg etc. maklomla jauhkan shah alam-johor. Tapi tidak membataskan. Still juga kene berhubung melalui wasep/skype etc. Memang leceh ah sebab tak jumpe muka.



Serabut jangan cakap ah. Mana nak study, mana nak discuss mana nak kerja lagi. Lepastu dapat pulak group member yang selalu balik kerja malam. Kesiann. Ade juga member tu terpaksa outstation, compny trip etc etc. nak jumpa wal hal sekali pon ambil masa lama nak tentutkan tarikh masing-masing available tu bila. Aku pernah rasa sampai satu tahap, lama gila tak bersosial. Haha



Bukanla aku cakap aku ulat buku. Tapi nak PJJ ni kau terpaksa jadi ulat buku. Sebab ape. Sebab kau pergi kelas pon 5/7 kali je satu sem. Satu kali pergi kelas ade 2 jam masa dengan lect. 2 jam tu belajar sampai 2 3 bab. Laju-laju. Tu belum lect ngarut cerita tambahan hahaha. So biasanya lect akan tanya ada bende tak clear lepas 2 jam belajar tu tak. Biasanya semua takde soalan. Aku je ade soalan. Soalanya ialahhhhh saya tak paham semua…hahaha.



So, balik rumah biasanya malam tu cecepat ah buat notes. Aku akan make sure aku buat mind maping untuk setiap bab yang belajar that day. Selagi aku ingat ape yang lect ajo kat kelas masetu. Sebab aku tahu, kalau aku tangguh-tangguh mesti aku lupa jugak nanti. Nak maham pun ambil masa tau. Tapi aku akuila adekala syaiton jugak menang. Aku malas nak hadap buku dalam 3 hari berturut-turut ade tu sampai seminggu tak bukak buku langsung. Sebab tak koser. aku kalau datang time rajin, rajiiiiinnnnn sangat. kalau datang malas hoii nak menapak pegi jamban pon malas. Malas tu memang tetap ada dalam diri seorang pelajar. :p. bila dah datang insaf tu yang lelaju buat mind mapping. Bagi aku mind map TERsangat membantu dalam proses belajar pjj ni. Sangat sangat. Ade orang tak kisah pon belajar ke tidak. Janji dapat seat final exam pastu grad. Tapi aku rasa macam tak best kalau tak perform abes-abesan pulak tu belajar ni pon pakai duit sendiri. Sense die lain macam. Haha. Aku je kot rasa cemtu. :p bukan ape, at least ahh sijil tu berkualiti sket muehehehee



Bina masa untuk diri sendiri.

Tak la cakap pjj ni takde masa langsung nak social. Bukanlah begitu. Kalau dulu setiap hujung minggu lepaks. Asal ahad je tak melekat kat rumah. Hah. Sekarang dah PJJ. Ahad tu biasa buat group discussion. Tapi tidaklah tetiap hujung minggu nak discussion manjang. Terlajak rajen tu. Seselang ah. Ahad ni bowling tyme. Ahad depan jumpe group discussion. Bagi aku takde masalah nak manage masa. Sebab dah ade pengalaman lalu kikikiki. Sem 1 dulu tak geti nak manage masa. Sem 2 dah geti manage masa tapi still kemkabut. Sem 3 ni ade peningkatan..antaranya rajen buat mind mapping. Kahkahkah. Sem lepas, dah nak final baru gelabah buat min map. Sem ni kene berubah. Kene study dulu at least bace ah sebelum masuk kelas. At least ahh member sebelah kau tengok vavavavahh buku dah penuh warna highlight. Pfft.



Ade orang tak tahu nak selit masa cemana. Sebab kehidupan mereka yang terlalu sesak. Macam member aku. Pergi keja awal pagi. Balik tetengah malam. Dah tu mestilah balik terus tido. Cemana nak bukak buku tu?. Boley sebenarnya, cuba bina masa untuk diri sendiri, mohon keberkatan masa pada yang masa Esa. Insyallah all is well. Macam kawan aku kat uitm shah alam dulu, lunch hour, sambil makan sambil baca notes. Gigih tak?. Jangan bagi alasan masa tak cukup. Nak pjj body+soul kene mantop.. macam dah banyak kali aku gtau hehe. Cuti tu tokleh la jejalan sangat. Minggu ni berjalan. Minggu depan cuti ah jalan. Dok uma study. At least satu subjek oke la. Sehari ade 24 jam ape. Mind mapping satu bab aku bajet ½ jam jek. Lepastu kalau ade kerja berkumpulan, kalau memang tak boleh datang langsung discussion.. at least ah bagi opinion, selalu update dengan kengkawan thru wasep. Idokla kengkawan tu ase nak maki je engko sepanjang sem. :p



Biasanya aku kalau ade plan nak bejalan, aku make sure, hal-hal berkaitan dengan kelas aku dah setel up dulu semua. Terutama dalam i-class. Lect akan update topic untuk kita jawab or discuss. Lepastu kalau ade kerja sekolah kasi setel dulu. Lepastu kalau ade notes tak buat lagi, elok buat dulu at least kau becuti pikiran tak ingat keja skolah, x ingat saimen tak siap. getew.



Kalau korang dah try sehabis baik untuk isi masa tapi memang takde langsung ruang nak isi masa tu, aku nasihatkan cuti dulu. Cuti khos kita panggil. Kira dah abes ikhtior dah tu, biasanya buat mereka yang terkejut ahh tetibe style belajar pjj ni tak kurang same macam full time, terkejut hehe. Pastu ase tokleh terima kenyataan, ke saje nak try pjj ni cane kekdah. Macam sorang member aku ni, pas datang kelas 2 kali. Pastu kawen. Pastu terus cuti khos. Nampak x. hehehee. Nak mohon cuti khos pergi kat website ined situ ade borang.



Kebiasaannya orang yang buat PJJ akan terima pujian. RAJINNYE BELAJAR. RAJINNYE BUAT PARTIME. Pokoknya, sejauhmana ketahanan kita??. Semoga kita sama-sama istiqomah dalam menjayakan degree ni sampai habis dengan jayanya!


Insyallah!





1 comment :

Razlee Hisham said...

Bro, ambil course apa bro ? And boleh tak tukar plk kepada full time ? Saya dpt tawaran plk dekat uitm shah alam