Wednesday, March 16, 2016

PJJ/PLK LIFE: TARIK MINAT UNTUK BELAJAR!

hey...kau,


aku ni takla dalam kategori ulat buku. macam yang pernah aku beritahu dulu. nak PJJ kau terpaksa jadi ulat buku. aku pun manusia biasa jugak kadang ade mood kadang takde mood nak bukak buku. ingat dulu sem 1 agak kucar kacir hidup aku. dari segi masa dan notes memang tak terurus. last minit nak final exam masetu baru gelabah cari semua notes. hehehehe. bila dah semakin bijak dalam manage masa barula nampak apa yang perlu dilakukan dan tidak perlu dilakukan.



set up meja study leklok untuk tarik mood sem baru ni. memo board tu beli kat ikea, meja pon beli kat ikea. notebook kaison.


aku suka study pakai meja duduk kat bawah je. meja jepun orang panggil. duduk atas kusyen empuk. hehehe. meja untuk study je sampai 3 aku beli. gila tak gila la. satu untuk laptop. dua lagi untuk menulis. kadang guna untuk meja makan jugak. hahaha.


pergi kelas bawak 2 pensil box.

aku pesen kalau tak de kelengkapan alat tulis memang tak syiokk nak study. jadi semua bende aku ade. tak suka pinjam-pinjam orang lain punya. nanti aku susah hati bila guna barang orang lain. tak tahu orang tu suka ke tidak kalau kita pinjam barang die. so elok sendiri ade senang. misal kate time buat notes tu takde pen merah terus ilang nak sambung buat hehehe.



mind map!.
suka buat mind map. percayalah bende ni sangat berguna tau untuk PJJ. sangat-sangat membantu. taklah meriah pon mind map aku. dulu iyalah siap buat doodles bagai. sekarang idokla tak de kuasa kau. janji input lengkap dah puas.




bila tengok gambar ni wahhh my life is completed!! rase macam bijaknye pale otak kau azi. bahahahahaha


bermula dari sem 2 aku dah didik diri aku menyintai notes. hahaha aneh pulak bunyinya. tapi betul!. dapat je slide dari lect printout terus tebuk masuk setiap section. lama-lama makin tebal. jadi taklah rasa macam hilang notes sebab tak tahu selit mana. tips nya dapat je note dari lect terus tebuk masuk dalam setiap section. haaa so takde la hujung-hujung kelas nanti cakap takdapat notes la ape la, padahal ade je selit memane tu kan kan kann. hehehehee. percayalah bila dah makin tebal mesti kau akan suka nak belek-belek je. belek dan bace la uolz! jangan dibuat frame pulok.. haiihhh..


untuk soalan past sem pon aku buat camtu. asingkan setiap subjek pastu tebuk. asingkan juga notes dan PYQ sebab biasanya lect akan ajar based on PYQ. bila kita separatekan jadi senang nak selak-selak.


so ok tak korang? ade tak idea yang best-best lagi untuk tarik minat nak bukak buku ni? meh kongsi kat sini!



1 comment :

cik aien nak bebel said...

Gud job bebeh....i like ur style..i like ur stronger...gud luck ok